Utesofa

Så heldige vi er som har en egen hage!

Jeg vokste opp i Nord-Norge, i fjæra, ved fjella. Der (nesten) alt var natur og vakkert… Da jeg flyttet til Kongsberg syntes jeg ikke det var verdt noe å kjøpe hus med utsikt. For det finnes jo ikke noe ordentlig utsikt her. Å se ut over mange hus, en dal, det var liksom ikke noe.

Nå ser jeg nok litt annerledes på det. I alle fall er jeg blitt mer glad i de nære tinga. Utsikt til et tre, for eksempel. Det går litt sånn vekslende med hageprosjektene. Men selv om plometreet har knekt noen greiner gjennom harde vintere, så er det vakkert når det blomstrer. Rododendronen også:

Men, nå skriver jeg meg helt bort, antageligvis… Jeg skulle jo skrive om den nye utesofaen. Det jeg prøver å komme til er at jeg setter pris på uterommene våre, verandaen og hagen. På den sida der ettermiddagssola er, har vi en terasse og der har vi hatt en paviljong/partytelt som ikke har funka helt sånn som vi ønska. Veggene blafra i vinden, myggnettingen holdt ikke vepsene unna og taket har ikke tålt å stå ute i vær og vind gjennom et par somre. 

Vi bestemte oss for å fornye litt og har brukt mye tid på å diskutere løsninger. Jeg er opptatt av at hvis vi først skal gjøre noe, så er det viktig at løsningen vi finner passer vårt behov og kan stå seg leeenge. Så får vi heller leve med at det koster litt, eller at det tar litt tid å gjennomføre. 

Vi kom fram til at en grei løsning kunne være en fastmontert levegg i kombinasjon med en uttrekkbar og en markise som gir ly for sol og regn. 

Møblene vi hadde tidligere ville ikke tåle å stå ute i regnvær, og det var hovedgrunnen til å fornye til en utesofa. I tillegg ville det gi oss et uterom som var mer egna for kos og avslapping, ikke bare et sted å spise middag. 

Mannen min bygde le-veggen, sofaen og bord som passer til. Vi kikka mye på ferdige puter, før vi ble enige om å ordne putene selv. Jeg ønska meg litt farger og begynte med å bestille tre forskjellige utestoffer fra Stoff &Stil. Stoffet heter Dralon og skal være både slitesterkt, skal tåle mye sol og litt regn. Det er muligens ikke så miljøvennlig, men her valgte jeg å satse på noe som varer. 

Til putene kjøpte vi to madrasser fra Jysk, som vi kuttet til passende størrelser med en isolasjonskniv (en tapetkniv fungerer muligens like bra). Mål for seteputene ble 62*60 cm og ryggputene 60*40 cm. 

Som utgangspunkt for syinga, så brukte jeg denne veiledningen fra Stoff & Stil.

Men jeg måtte naturligvis gjøre tingene litt på min egen måte. Istedet for å klippe hver av de 8 sidene for seg, så laget jeg en lang remse, som til sammen ble fire av sidene, og så sydde jeg bare på de to sidene, før jeg laget pyntekant rundt alle sidene. Etter klippingen, så sydde jeg på glidelåsene: 

Jeg satte ikke knappenåler, bare holdt stoffet stødig mens jeg sydde. Kjekt med egen trykkfot for glidelås!

Deretter satte jeg på sidestykkene, rette mot rette, slik at glidelåsen kom midt på den ene kortsiden: 

Etter søm av sidestykkene, klippet jeg av sømmon i hjørnene.

Deretter rettet jeg putetrekket og brukte strykhjernet for å presse sømmene og brette til der pyntestikningene skulle være:

Dattera min hjalp til med å sy pyntestikningene 1 cm fra kanten, på noen av putene. 

Så var den første puta ferdig, så er det bare å gjøre det samme med de neste 10. Mens vi holder på, er det mulig å leike litt med de som er ferdige: 

De to siste putene sydde jeg litt skrå i den ene enden, for at de skulle passe fint inn i hjørnet på sofaen. Så er sofahjørnet klart til å tas i bruk:

Mannen min bygde en putekasse som passer perfekt:

Velkommen til sommer og late dager i hagen!