Hekling og brownies i appelsin – vinterferiekurs dag 1

I vinterferien arrangerte Kvilestein sitt første kurs for barn. Jeg har arrangert friluftslivskurs for barn før, og så har jeg jobbet som lærer, så jeg har jo litt erfaring fra før. Men likevel var dette noe nytt og spennende.

Jeg ønsket å lage et meningsfullt og gøy opplegg som kunne passe for jenter på 5.-7.trinn. Jeg ønsket å få til en kombinasjon av håndtverksaktiviteter og uteaktiviteter. Jeg er fornøyd med responsen på kurset – 9 jenter ville delta 2 eller 3 dager.

Hvis du er interessert i noen tips til aktiviteter så tenkte jeg å dele litt av hva vi gjorde med deg som leser bloggen. Dette er litt av det vi gjorde den første dagen:

Før lunsj hadde vi satt av 2 timer til å lære å hekle fastmasker. Jeg var litt spent på hvordan det skulle gå. Er det mulig å lære å hekle på 2 timer og rekker man da å lage noe? Stor heklekrok og tjukt garn måtte vi ha hvis vi skulle ha sjans til å komme noen vei. Jeg laget en modell med pulsvarmere som jentene kunne bli inspirert av.

IMG_4760-Dele

Vi brukte heklekrok størrelse 8 og garnet Drops Eskimo. Jentene fikk ganske fort dreisen på det. Vi lagde bare nok luftmasker til at det passet rundt håndleddet, festet maskene sammen til en ring og begynte å hekle fastmasker i en spiral rundt. Jentene lagde pulsvarmerne så lange som de ønsket. Alle rakk å bli ferdig med minst en pulsvarmer. Ei av jentene rakk å lære å lage en enkel blomst til dekor også.

IMG_4769-Dele IMG_4765-Dele

Etter lunsj var vi klar for dagens uteaktiviteter. Det var bare 3 jenter på kurset denne dagen, så jeg valgte oppgaver som passet for en liten gruppe. Planen for dagen var å steike brownies på bål, i appelsin. Ingen av jentene hadde prøvd det før, og sant å si så hadde jeg ikke prøvd akkurat denne oppskriften jeg heller. Men jeg har stekt appelsinkake på bål og jeg synes å huske at det ble ganske godt.

Vi startet med å finne et egnet sted for bål. Siden det ikke var så mye snø i terrenget, så gravde vi vekk snøen på bålplassen og sjekket at det var berg under. Så stablet vi godt med tørr ved på bålet før vi tente på. IMG_4776-Dele

Mens vi ventet på gode glør så hulte vi ut hver vår appelsin.

IMG_4771-Dele IMG_4773-Dele

Det gjelder å få ut mest mulig av fruktkjøttet. Så rørte vi sammen ingrediensene til browniesen og fylte røra i appelsinene. Det gjelder å ikke fylle for mye røre oppi. Det vi erfarte var at appelsinene krympet når de “tørket” på bålet og røra kokte og hevde seg og da boblet det over kanten…

IMG_4782-Dele

Litt for mye røre i denne. Halvfull er nok. Vi festet lokket med tannpirkere og det fungerte ganske bra. IMG_4784-Dele

Vi lot de steike ca 20 minutter før vi smakte på de. Det var varmt og noen brant seg. Noen likte det og det smakte masse appelsin.  På toppen der lokket hadde åpnet seg så smakte det også ganske masse røyk.

IMG_4789-Dele

Mens vi ventet på at appelsinen skulle steike og litt etterpå så fikk jentene prøve en sanselek der to stykker ledet en som hadde bind for øynene. Den som var blind ble ført til et tre og skulle kjenne på det. Etterpå ble hun ført bort fra treet og når hun fikk se igjen skulle hun prøve å gjette hvilket tre hun hadde tatt på. IMG_4792-Dele

Noen trær er veldig like på hverandre, mens andre trær har tydelige kjennetegn. Jentene hadde det gøy og alle ble kjent med noen nye denne dagen.