Grønn hverdagstrim i vinterhvitt landskap

IMG_2108
Snøen laver lett og fin… Kuldegradene kryper nedover og det er rett og slett god gammeldags vinter her i byen. Bruker du dagene til å ergre deg over snømåking, trafikk-kaos, parkeringstrøbbel, bil med flatt batteri og kalde tær? Eller benytter du anledningen til å få ekstra trim og frisk luft?

Selv om kulda er over oss nå, i alle fall her i Kongsberg, så vet jeg at klimaendringer er en realitet. I manns minne er visst ca en halvtime, har jeg hørt. Som kvinne prøver jeg å la hukommelsen vare litt lengre.  Likevel hadde jeg visst allerede glemt at det var “no snow” på julaften, men et bilde fra mobilen minnet meg på det.

Jeg vil nyte disse vinterdagene til fulle, i visshet om at vintrene har blitt og kommer til å bli mildere og kortere i framtida. De kalde, klare, hvite dagene blir skjeldnere og mer verdifulle.

IMG_2061

Så da klager jeg ikke når termometeret viser 16 kalde, jeg flytter bare hjemmekontoret nærmere peisen, og tar på en ekstra genser når jeg går på ski.

Jeg liker vinter, det gjør kanskje ikke du? Uansett, klimaendringene har langt røffere konsekvenser enn at jeg ikke får mulighet til å gå så mye på ski. Som så ofte ellers er det de fattigste som rammes hardest. Jeg vil gjerne gjøre min del for å leve på en måte som ikke koster for mye for framtidige generasjoner.

Kunne du tenke deg å gjøre noe for klimaet, som også kunne føre til at du sparte litt tid og ble i bedre form? Det høres vel ut som et slags kinderegg, eller?

Det kan være ganske kjekt å la bilen stå i garasjen og bruke beina, sykkel, spark, ski, skøyter og akebrett. La trimmen skje mens du er på vei et sted, istedet for å kjøre til et sted for å trene… Bruk nærområdene som arena istedet for å dra langt avgårde. La ungene få noen naturlige utfordringer istedet for å kjøre de til trening, kamper og venner.

Noen forslag til aktiviteter i vinterhvitt :

  • IMG_2114Har du spark? Min spark er fra 80-tallet og er merket med navnet mitt, stedet jeg vokste opp og et 5-sifret-telefonnummer. Det ga meg virkelig en nostalgisk følelse å ta den fram fra loftet i garasjen. Den kunne nok trengt et strøk olje eller maling, men funker fint. Det er ikke så mange dagene per år at det er fint sparkføre – men siden jeg har hatt den så lenge så er det jo ikke en stor utgift.
    I dag fikk jeg lyst til å FullSizeRendermale den i en knæsj farge og ha den til pynt i hagen til sommeren. Når jeg skal levere i barnehagen eller komme meg til akebakken bruker jeg spark – det er helt fortreffelig og gøy i nedoverbakkene, og gir rom for å rusle rolig i oppoverbakkene. En liten passasjer er hyggelig, to små går også helt fint, er man flere enn 3 per spark kan det bli litt kronglete, men veldig sosialt.
  • IMG_2089Skal jeg til byen bruker jeg sykkel. Gode piggdekk er å anbefale. Beregner også litt ekstra tid og tar det rolig når det er mye løs-snø. Vind-votter på de kaldeste dagene. Overtrekksbukse og stillongs er også en selvfølge for meg, mens mannen min nesten alltid sykler uten (jeg tror overtrekks-bukse-grensen for han går rundt 15 minus, mens den for meg ligger på 5 pluss…). En fordel med å sykle til jobben er at du ikke trenger å måke oppkjørselen før du drar;-)
  • 12512535_1203040129726030_319890411175853804_nSki, så klart! En herlig ting her vi bor er at lysløypa på Gamlegrendåsen er midt i boligfeltet og ute i skogen på samme tid. Mange har mulighet til å gå hjemmefra og rett inn i løypa. Og – korteste vei til en venn går kanskje rett gjennom løypa. Når dattera mi ville besøke en venn forrige uke, så tok ho ski og hodelykt og gikk. Jeg bruker gjerne løypa i nærområdet istedet for å kjøre et sted for å gå på ski. På gårsdagens kveldstur fikk jeg se et rådyr. Vi tar også med ungene ut på tur. Minstejenta er ivrig på bildet her, men noen ganger synes jeg det er greit å dra henne litt i oppoverbakkene, så blir det mer trim for meg og vi kommer litt lengre. Vi har en sele som vi bruker til det, men igrunnen trenger du ikke noe annet enn et tau som du fester i et belte, en sekk eller en rumpe-taske (barnet holder bare i andre enden, og slipper hvis hun faller).
  • IMG_7466-DeleKanskje finnes det en skøytebane eller et islagt vann i nærheten av der du bor? Da er det kjekt å prøve seg på skøyter. Jeg gikk ikke mye på skøyter som barn, men nå som ungene vil stå på skøyter så har jeg også fått meg et par. Det er mye morsommere å være med på isen enn å stå å se på. Selv om jeg synes det er litt skummelt å gå fort, og jeg definitivt må ha hjelm. Vi har arvet en del skøyter og kjøpt noen billig på loppemarked, så dette trenger ikke være en dyr aktivitet. Med joggevogna har jeg fått med de minste ut på isen også – en oppi og en som står bak og støtter seg.

Ikke glem å stoppe opp og nyte de vakre omgivelsene!

IMG_2111