Heksehatt og tilbehør til en liten heks…

IMG_2841-DeleEn heksehatt kan man lett få bruk for…

Dattera mi ønsket seg en hatt til fredagens halloween-bursdag.

Jeg får kjøpe en hatt, sier jeg. Eller kanskje jeg syr en. Men jeg vet ikke om jeg får tid. Kanskje jeg kjøper en likevel. Dattera mi ble helt forvirra – men til slutt fikk jeg tatt et mål av hodet hennes og stupte ned i en stoff-skuff og fant dette herlige velour-skjørtet:IMG_2799-DeleKanskje tar det litt mer tid å sy. Men noen ganger tar det ganske mye tid å kjøpe noe også. Særlig hvis du ikke finner det på den første butikken. Kanskje kommer du i skade for å kjøpe en masse du ikke trenger også.

Jeg har kommet til at det igrunnen er ganske miljøvennlig å holde seg unna butikker så langt det lar seg gjøre. Da får jeg ikke øye på så mye fint som jeg kunne ønske meg – og så er sjansen større for at jeg er fornøyd og takknemlig for det jeg har. Ganske mange av våre “behov” er igrunnen ganske kunstige.

Og ettersom jeg liker å sy i tillegg – og ikke er så glad i å gå i butikker – ja så kom jeg til at det var et bedre valg å sy.IMG_2805-DeleJeg klippet opp skjørtet og fjernet linningen. Deretter fant jeg ut hvor høy jeg ville ha hatten og tegnet en kjegleform med den høyden pluss sømmonn. Bredden nederst på kjegla skal være lik hodeomkretsen pluss sømmonn. (Husk å beregne plass til parykk f.eks. – det glemte jeg). Jeg brukte et kakefat som mål for bremmen. Kanskje kunne den vært enda større?IMG_2806-DeleJeg klippet ut delene og fant fram en rest med platevatt. Jeg klippet ut en kjegle og en sirkel i denne  for å gjøre hatten mer fyldig. I tillegg klippet tilsvarende biter i et tykt innleggspapir – for å gjøre hatten stiv.
IMG_2807-DeleDeretter klippet jeg en et for til toppen av hatten. IMG_2808-DeleSå sydde jeg sammen de fire delene: ytterstoff i velour, innleggspapir, platevatt og for med noen stikninger. Til slutt sydde jeg sammen hattetoppen rette mot rette:IMG_2810-DeleDeretter sydde jeg sammen delene til bremmen langs kanten. Velourstoffene rette mot rette og innleggstoff og platevatt oppå disse:IMG_2812-DeleNår lagene er festet til hverandre klippes midten av hatten ut. Klipp ut slik at sirkelen er litt mindre enn toppen på hatten – du må nemlig ha sømmonn også.IMG_2813-DeleEtter klipping sys øvre del av hatten sammen med bremmen. Sy rette mot rette på toppen av hatten først:
IMG_2814-DeleDeretter sys nedre del av hattebremmen fast på innersiden av hatten:IMG_2818-Dele

Sim salabim, en hatt er klar! Jeg sydde noen sting i ytterstoffet på siden av toppen for at hatten skulle bøye seg fint til siden. Og så fant jeg en rest av et glinsende stoff som passet fint til pynt:
IMG_2825-Dele

For at snuppa skulle kunne bruke et helt vanlig sort skjørt til heksekostyme, så laget jeg en liten heksete pynt til å ta utenpå skjørtet. Til dette brukte jeg linningen fra skjørtet og noen stoffrester:IMG_2823-Dele

Fornøyd og ikke så veldig skummel heks: IMG_2836-Dele