Du er et forbilde!

“Du har autoritet i klassen, Ingeborg, og det betyr noe hva du sier.”

Det er 17 år siden nå, men jeg kan fortsatt huske denne uttalelsen fra min lærer det året jeg gikk på folkehøgskole. Det overrasket meg veldig dette, at jeg skulle være en autoritetsperson i klassen. Jeg, som er både sjenert og forsiktig,  den minste rent fysisk og antakelig den i friluftslivsklassen som var i dårligst form. Jeg var absolutt ikke den som ropte høyest. Jeg har vel aldri vært en trendsetter?

I ungdomstida hadde jeg ikke så mange venner og jeg følte ikke at særlig mange brydde seg om mine valg. Hvorfor skulle noen bry seg ekstra om det jeg sier? Jeg tror læreren min pekte på at jeg var faglig dyktig, jeg hadde mye erfaring i det faget vi drev på med. Det kan gi autoritet.

Nylig sa en venninne av meg noe som utfylte bildet for meg:

“Du skravler ikke så mye, vet du, Ingeborg. Og du følger alltid opp det du sier at du skal gjøre. Det forplikter oss andre også.”

Wow, det hadde jeg visst heller ikke forstått så mye av. Jeg er jo bare lille meg, med min personlighet og mine verdier… Har jeg så stor påvirkning på  mine omgivelser? Betyr det noe hva jeg gjør?

Når jeg tenker på verden, på miljøproblemer, fattigdom og krig, så er det fort å føle seg maktesløs, fort å føle at mine valg ikke betyr noe. Det jeg gjør betyr så lite…

IMG_0180-1-Dele-2

Men jeg vil heller tenke på ringer i vannet… eller på dominobrikker som faller… Jeg vil tenke at jeg er et forbilde, at det jeg sier og gjør betyr noe for mine omgivelser, som igjen betyr noe for sine omgivelser. Som ringer i vann… Jeg tenker på en bekjent jeg møtte, gående med barnevogn på vei fra butikken. Vanligvis ville hun tatt bilen når hun skulle handle, men denne dagen hadde hun ingen bil. Og det hun sa gledet meg: “Hvis du kan gjøre det, så kan vel jeg også!” Mine vandringer fra butikken med tunge handlenett hadde utfordret hennes tanker om hva som var mulig.

Nå ble det mye om meg her, men det jeg tenkte var at min historie kanskje kan oppmuntre deg til å tenke at du er et forbilde for noen. Og derfor betyr det noe hva du velger, for enten du gjør et godt eller dårlig valg så blir det ringer i vannet.