Nyhetsbrev august 2024 – Drømmer, fiksefellesskap og sykurs

Hva har du lyst til å gjøre i høst? Fyller kalenderen seg opp med masse avtaler og du sliter med å henge med i svingene, eller er det mange frie dager/kvelder/helger? Uansett tenker jeg at et nytt semester inviterer til å tenke gjennom hva jeg vil, hva jeg savner og ønsker, hva som skal til for at det blir en bra høst? Kanskje må man si nei til noe bra for å få til noe enda bedre?

To ting som jeg har ønska meg lenge er:
1.      Å ha sosialt fellesskap med andre som også liker å redesigne/sy om og/eller fikse ting. Jeg tenker å ha en kveld en gang i måneden eller annen hver uke hvor alle bare tar med noe vi vil fikse eller redesigne og så kan vi utveksle ideer, heie på hverandre og bli bedre på å leve mer bærekraftig. Noen ganger kan vi ha fiksefest en fredag eller lørdag kveld og sette av litt mer tid og kose oss med noe godt å spise innimellom syinga.
2.      Å arrangere flere sykurs. Jeg vil formidle det jeg kan og inspirere til mer reparasjon, omsøm og syglede! Vil du lære å skifte glidelås, stoppe sokker, fikse ullundertøyet til ungene (eller deg selv), lappe jeans, tilpasse klær som ikke passer eller sy noe helt annet av noe du fant på loftet? Jeg har også lyst til å ha bunadjusteringskurs for deg som kan sy litt men tenker at det er for skummelt å justere bunaden selv.

Dessverre så er det sånn for meg at det finnes en liten sperre i hodet mitt som sier sånne ting som: «dette kommer ingen til å ønske å bli med på», «dette får du ikke til aleine», «den kvelden passer sikkert ikke for noen…» Derfor ønsker jeg veldig at du gir meg en respons hvis du ønsker deg en av tingene fellesskap eller sykurs eller begge! Skriv gjerne om det er en kveld i uka som passer, eller ikke passer. For meg er mandager uaktuelt, men alle andre kvelder kan egentlig være mulig. Skriv også hvis du har spesielle ønsker for kurstema eller annet.

Status på systua
Jeg tar fortsatt imot alle typer syoppdrag. Det går mye i bunadsøm, men jeg skifter også glidelåser, syr opp festkjoler, legger opp bukser, reparerer arbeidstøy mm. Akkurat nå er det lite ventetid, jeg fikser på dagen eller på et par dager hvis det er små oppdrag. Jeg er tilgjengelig de fleste hverdager på dagtid, men er ikke alltid inne, så lag gjerne en avtale på forhånd. På kveldstid setter jeg opp avtaler tirsdager, onsdager og torsdager der det passer i kalenderen min. Enkle oppdrag kan også leveres/hentes i hentekassa ved døra, bare lag en avtale, så sender jeg kode til boksen.

Dagens fiksetips!

Sko med hull i… Er det bare jeg som irriterer meg over dårlig kvalitet? Før sommeren klagde jeg i butikken på de nye terreng-løpeskoene mine som ble hull i hælen etter bare noen uker. Det endte med at jeg fikk nye sko. Forrige uke leverte jeg tilbake et par sko som sønnen min fikk i sommer pga de hadde løsna fra sålen foran på skoen – og fikk pengene igjen. Det gjør meg jo litt vondt at de skoene sikkert bare blir kasta, men jeg føler at skal vi få bukt med systemet hvor det lønner seg å lage dårlig kvalitet, så må vi faktisk klage på produktene. 

Men, hvis du er for seint ute for å klage, eller har fått avslag på klagen, så er det faktisk mulig å fikse også. For meg så er det ofte hælen som blir utslitt. Før sommerferien så fiksa jeg 2 par joggesko som var slitt i hælen – og den reparasjonen har holdt overraskende bra. Jeg begynte med å klippe noen biter av et innleggsstoff som jeg har brukt til vesker, toalettmapper etc. (har du ikke det, så tipper jeg at en bit fleecestoff, litt skumgummi eller tova ull også gjør susen for å bygge opp der det myke i skoen har blitt borte). Dette la jeg inni der hvor skumgummien i skoen hadde blitt borte, for å fylle i. Jeg la på flere lag av dette med tekstillim i mellom. Til slutt toppa jeg med et strechstoff (rest fra en løpetights) som jeg først limte og deretter sydde fast langs kanten øverst. Nede i skoa kom jeg ikke til med nål, så der har det bare vært limet som har holdt lappen på plass.

Lykke til med høstfiks og send meg gjerne en tilbakemelding, enten du er interessert i kurs, fellesskap eller du har et syoppdrag til meg. 

Mvh Ingeborg Marta