Skjørt blir T-skjorte – og noen flere tips for en miljøvennlig vårgarderobe

Her i Kongsberg regner det i dag, og flere kjøligere dager har gjort behovet for å oppdatere vår-garderoben litt mindre akutt. Samtidig er det jo nettopp på sånne regnværsdager det er ekstra koselig å sette seg med symaskinen og forberede seg på varmere dager.

Jeg har sydd opp og inn en sommerbukse som jeg arvet, en bukse har blitt omgjort til capribukse – og så var det skjørtet som ble til en T-skjorte.

Det er ikke sikkert du har tid til å sy hele vår-garderoben. Men hvis du skal ut å handle klær, så ta gjerne med deg disse tipsene til hvordan du får en mer bærekraftig garderobe (og dessuten bedre plass i skapet):

  • Se etter svanemerket, EUs blomst-merke eller GOTS når du handler klær.

    Sjekk gjennom skapet først. Finn ut hva du har og hva du trenger. Ikke kjøp mer av det du har nok av fra før. (Og når du tar den sjekken, så se gjerne om du finner noe som ikke blir brukt, men som du kan sy om.)

  • Finn ut hva du liker og hva som passer til deg. Velg heller farger som passer din stil og din øvrige garderobe enn hva som er siste skrik i år.
  • Tenk praktisk: Hva trenger du det til? Blir det fort skittent og må vaskes ofte? Kan det vare en stund uten å bli slitt?
  • Handle på bruktbutikker hvis mulig.
  • Se etter miljømerkede klær.
  • Kjøp kvalitet. Det er ikke alltid at en høy pris er ensbetydende med god kvalitet, men du må gjerne gi litt mer for det som varer litt lengre.
Lykke til med vårens innkjøp! Og hvis du fant et morsomt skjørt som du aldri bruker i klesskapet ditt, så regner jeg med at du er ekstra spent på resten av innlegget mitt.

Jeg husker ikke lengre hvordan dette skjørtet dukket opp i mine sy-saker. Sannsynligvis et loppis-funn. Jeg likte fargene og mønsteret godt, men størrelsen og modellen passet meg ikke i det hele tatt.

Jeg ønsket at skjørtet skulle bli til en T-skjorte, og da jeg også fikk denne røde toppen fra en venninne, så tenkte jeg at dette blir bra sammen:
Begge deler er bomull, toppen med god stretch i. Begge delene var i en for stor størrelse for meg.
Jeg prøvde meg på å finne et mønster som kunne hjelpe meg, men det var ikke så lett. Jeg tenkte på om det var noen detaljer jeg ønsket å beholde og det var da jeg kom på at jeg kunne SNU SKJØRTET OPP NED og beholde snøringen nederst at det hele løsnet…

Husk å kose deg mens du syr

Jeg ønsket å bruke stretchstoffet til bærestykke øverst foran og  dermed klippet jeg av en bit som jeg kunne bruke til å skjøte på lengden bak. Jeg brukte mønsteret fra “Storesøsters Tunika” som hjelp til å få et pent snitt.
Til armer har jeg brukt kanten nederst på den røde singleten og brettet den dobbelt.

Har du flere tips til en miljøvennlig garderobe, så legg de gjerne inn i kommentarfeltet!