Nyhetsbrev september 2022

Oi, nå var det jammen lenge siden forrige nyhetsbrev. Tipper at du ikke er så lei deg for det, jeg irriterer meg i alle fall ofte over dem som sender meg nyhetsbrev i ett sett. Så, nå har jeg flere nyheter å melde om – hentekassa, kurs i bunadsjustering, tur til Hamarøy og arbeid med å få til flere sykurs/reparasjonskurs for å nevne hovedpunktene.

Den viktigste nyheten på systua er HENTEBOKSEN – som også fungerer som leveringsboks. Denne skal på ingen måte erstatte personlige møter mellom meg og kunden, og jeg legger for all del ikke bunader ut i boksen. Men, det er tenkt som en mulighet for enkle syoppdrag som ikke krever prøving eller diskusjon om løsninger. Som glidelåser som skal skiftes, opplegg av bukser (hvis du gjør måling/prøving selv), gardiner mm. Den kan også brukes til henting av syoppdrag når du ikke ønsker å prøve ved henting. Boksen har 3 rom og hvert rom har en kodelås. Ved avtale om levering/henting så får du kode av meg og så sender du bare melding når du har levert. Kassen er plassert på veggen like ved døra til systua.
Lørdag 19. november har jeg satt av til kurs i bunadjustering! Jeg har ei som er påmeldt allerede, og vi kommer til å gjennomføre kurset selv om det blir bare oss. Det er også mulighet for 2-3 stykker til å delta på dette. Målet for kurset er at du skal kunne justere din egen bunad, slik at du kan legge den ut eller ta den inn når du endrer fasong. De fleste vil jo oppleve dette en gang eller flere i løpet av et liv. Det er også mulig å delta med en bunad som skal justeres til en ny eier, for eksempel hvis du har arvet en bunad eller kjøpt en brukt. Dersom du ønsker å justere en bunad for en du kjenner, så må den som skal ha bunaden må være tilgjengelig for prøving. Jeg har ikke spesialkompetanse på alle bunader, men kjenner etter hvert til ganske mange av bunadene som er vanlige i området hos oss. Det er ganske forskjellig hvor mye jobb det er å justere en bunad, så jeg kan ikke love at vi lærer alt på en dag, kanskje er det mulig at vi bruker søndagen også. Det er første gangen jeg gjør dette, så jeg kommer til å gi en god pris på det. Er du interessert, så ta kontakt med meg, så finner vi ut av hva du har slags bunad og hva du ønsker å lære.

Når det gjelder kurs i reparasjon/redesign og evt sykurs for barn/ungdom, så fikk jeg for få påmeldte til kursene jeg satte opp i vår, så da fikk jeg dessverre ikke gjennomført. For meg er det vanskelig å vite hva som ikke traff helt, er det lokale, tidspunkt, tema eller andre ting? I høst har jeg jobbet med å finne samarbeidspartnere for kurs og å søke om støtte til kurs. I høst reiser jeg til Hamarøy i en periode på et par uker i oktober, og prøver å få testet ut kursopplegg mens jeg er der. Her hjemme i Kongsberg kan det bli kurs etter nyttår dersom det er interesse for det. Meld interesse til meg og skriv litt om hva du vil lære og hva som passer, kveldskurs eller helgekurs, så ser jeg hva som er mulig å få til og sørger for at du blir den første som får mulighet til å melde deg på.

Månedens tips – Hva gjør du med hull i ull?Jeg bruker ullklær hele året, men nå som høsten sniker seg på, så blir det flere av dem som kommer fram fra skapet! Ull har veldig mange flotte egenskaper, men uheldigvis så er de ikke så veldig slitesterke i seg selv. Jeg har noen ullsokker i 100% ull, de har blitt til et lappeteppe med stoppinger i ulike farger.

10 raske tips om reparasjoner av ull:
1.       Fiks det med en gang du oppdager et lite hull! I strikka stoffer så rakner det lett opp og blir mye større. Hvis du tar tak i utfordringen med det samme, så er det gjerne lettere å fikse, bare med noen få sting.
2.       Ikke vær redd for å gjøre noe feil! Prøv deg fram og erfar etter hvert hva som funker bra og hva som funker mindre bra!
3.       Fiksefredag, fiks på toget, eller litt hver kveld? Finn ut hva som passer for deg. Det er lurt å ha lappesaker tilgjengelig i nærheten. Jeg har et lite «reisesett» som ofte er med i veska, sånn at jeg kan fikse når jeg er på reise, eller på besøk hos venner, for ikke å nevne (kjedelige) møter.
4.       Bruk nål og tråd som passer til stoffet! På symaskinen så bruker jeg jerseynål som er litt butt i enden, det samme kan være lurt med håndsøm – bruk en nål som er litt butt for å unngå å slite i stykker trådene som plagget er strikket av. Har du ikke det, så pass bare på at nål og tråd ikke er for tykke i forhold til det du skal reparere. Ullundertøy kan repareres med broderigarn som kan splittes opp til tynne tråder. Tykkere ullplagg kan fikses med spesialgarn for stopping, eller med vanlig strikkegarn.
5.       Ta vare på utslitt ullundertøy for å bruke disse til lapper på andre plagg.
6.       Lappen kan festes til plagget med knappenåler, men de kan ofte oppleves som litt «i veien» når man skal sy rundt kanten av lappen. Jeg har blitt glad i å bruke en limpenn med lim som går bort i vask for å feste stoffet før jeg syr. (F.eks. Sewline limpenn som du får hos myvisiblemend.no).
7.       Lag lapper/stopping stor nok til å dekke både hull og tynnslitt område. Ofte er det tynnslitt langt utenfor selve hullet.
8.       Forsterk gjerne med noen sting på utsiden av lappen for å unngå rifter rett på utsiden av lappen.  
9.       Ikke snør sammen hull, men pass på at plagget får samme størrelse som det hadde før det ble ødelagt. Hvis du bare drar sammen maskene rundt hullet, så vil det fort gå hull ved siden av.
10.   Kos deg underveis og gi deg selv en klapp på skuldra etter dagens innsats. Takk for alt du gjør for å bevare planeten vår!

Noe mer å melde fra meg?
–          Jeg er endelig kommet a jour med syoppdrag, så nå er det kort leveringstid hos meg igjen. Ta gjerne kontakt hvis du har noe som trengs å fikses!

Beste hilsen fra Ingeborg hos Kvilestein