Med ståltråd og perler – vinterferiekurs dag 3

I vinterferien arrangerte jeg kurs for jenter på 5.-7. trinn. Hver dag hadde vi både ulike håndverksaktiviteter og uteaktiviteter. Dette er en liten rapport fra den tredje dagen da vi lagde kurver av ståltråd. Håper du blir inspirert til å lage noe selv, eller sammen med barn.

IMG_4840-Dele

Å forme ting med ståltråd kalles for trådsløyd eller tatersløyd og er et gammelt tradisjonelt håndverk. Ståltråd er et rimelig materiale og du trenger ikke mye utstyr. Det blir ikke noe søl og kliss heller, og det setter i alle fall jeg pris på;-)

Det du trenger: Tjukk ståltråd, vikletråd (tynn ståltråd som du kan kjøpe på hobbybutikker eller blomsterbutikker), nebbtang og avbitertang eventuelt en tang som har begge funksjoner (noen lommekniver har tang som funker greit), perler og eventuelt en fil.

Jentene hadde lite erfaring med å jobbe med ståltråd, men det gikk ganske fort å få tek på surringene.

Alle jentene fikk 3 biter med tjukk ståltråd som var ca 30 cm lang og en spole med vikletråd Det kan være lett å skjære seg på ståltråden, derfor brukte vi en fil for å gjøre spissene litt rundere i kantene.

IMG_4828-Dele

Alle begynte med å surre de tre trådene sammen på midten med viklespolen. Deretter spres trådene ut til en sirkel med jevne mellomrom mellom trådene. Før vikletråden fra den ene tråden til den neste og ta tråden en gang rundt hver av de tjukke trådene for hver “passering”. IMG_4823-DeleBunnen på skåla skal bli som et tett edderkoppnett. Det mest krevende er å stramme godt hele tiden. Hold spolen i hånda når du jobber med den, så unngår du mye surr i trådene. Når arbeidet måler ca 5-6 cm i diameter kan du begynne å tre på perler og bøye de tjukke ståltrådene oppover i den form du ønsker at skåla skal ha.

IMG_4820-Dele IMG_4822-Dele

Vær oppmerksom på at perlene må ha stort nok hull til å bli tredd på den tjukke ståltråden.

IMG_4825-Dele IMG_4829-Dele

Jentene jobbet intenst og koste seg med å sette sammen perler i vakre farger som passet sammen. Mange trengte litt hjelp innimellom med å få strammet nok og få spredt trådene jevnt utover, ellers gikk det meste fint. Den eneste som hadde ømme og oppskrapede fingre etterpå var visst jeg.

Mellom hver perlerad bør du ha 3-4 runder med ståltråd for å gjøre skåla nok stabil. På toppen kan du avslutte med en perlerad før du klipper de tykke ståltrådene til jevn lengde og bøyer de inn i en spiral med nebbtanga.

De som ble tidlig ferdig fikk tid til å lage en liten skål også, da brukte vi 15 cm lange tråder. Her er alle skålene vi lagde på ca 2 timers jobbing:

IMG_4833-Dele

Nærbilde av noen av skålene:IMG_4837-Dele IMG_4841-DeleSkålene er dekorative i seg selv, men kan også fint brukes til å ha ting oppi. Min passer fint til tomater: skål