Innpakning til glede og besvær

IMG_3426-Dele Har vi gavepapir?

Du kan være ganske så trygg på at spørsmålet dukker opp en av dagene rett før, eller sågar på selveste julaften, rett før gavene skal pakkes opp.  Mens jeg står på hodet i vaskebøtta, prøver å finne hvor jeg har gjemt alle juledukene, baker vørtebrød eller noe av det andre som jeg synes det er greit å ta meg til i siste liten… Gavene, det er jo en av de tingene som er så greit å ha unnagjort i god tid. Men uansett så er det alltid noen, og faktisk ofte meg selv også, som står i siste liten og har noe som skal pakkes inn…

Du er kanskje så smart at du får gavene pakket inn i butikken? Ikke jeg! I alle fall ikke hvis de bare tilbyr sånn fantastisk tynt, flott glanset papir som består av så lite fiber og så mye fargestoff at det ikke kan gjenvinnes (og er så lite holdbart at det skjeldent kan brukes mer enn en gang). Det blir til helt unødvendig restavfall, synes jeg. Av samme grunn er svaret på det innledende spørsmålet gjerne: “Nei, det har vi ikke”.

Så her i huset gjelder det å bruke en smule kreativitet. Det finnes mange morsomme måter å pakke inn gaver uten gavepapir. Jeg gir deg mine beste tips, helt gratis!

Bruk det som finnes i huset! For gaver som blir værende i familien er det helt topp å bare bruke noe som finnes i huset. Putetrekk med glidelås, for eksempel, en ypperlig og lettvint innpakning, særlig for myke gaver:

IMG_3418-DeleStore gaver kan være litt  besværlige å pakke inn. Prøver du deg med innpakningspapir får du gjerne problemer med at papiret er for smalt, formen er litt ugjevn eller annet. En stor duk er mye lettere å surre rundt en usymmetrisk form og kan også brukes til å kle en pappeske for å gjøre den penere og mer spennende. Her surret jeg bare duken rundt gaven og festet med gavebånd:

IMG_3429-Dele

Hvis du har tid kan du gjerne sy en gavepose av et stoff du har liggende. Det tar ikke så lang tid og en slik pose får du garantert bruk for flere ganger. Hvis du ikke gir den bort til noen utenfor huset da, men da vil jo de få glede av den neste gang! Jeg hadde et gammelt rødt dynetrekk som var litt flekkete og slitt. Jeg klippet til en bit som var passende til den gaven jeg skulle pakke inn og sydde på et hjerte fra en avlagt gardin og vips så ble det til en fin gavepose:

IMG_3427-Dele

Hvis du ikke har så mye tid kan du godt bruke stoffet som det er og bare pakke det rundt gaven på samme måte som du pakker inn med papir. Det trenger ikke være et fancy julestoff. Til denne pakken brukte jeg en bit av et tynnslitt laken:

IMG_3423-Dele

Et fint sløyfebånd kan også brukes om igjen mange ganger og frisker veldig opp på en ellers ordinær innpakning.

Som nevnt kan store pakker være til besvær. Ikke er det så lett å skjule hva ting er for noe alltid heller. Ski som kommer i gavepose fra butikken, er vel vanskelig å utgi for å være noe annet enn nettopp: ski. Men hva skjuler seg i denne snowboardposen, mon tro?

IMG_3439-Dele

Jeg kan ikke røpe for mye, men selve posen er ikke ny, og den forblir i huset etter julaften også. Inni denne var det god plass til litt av hvert! Jeg har kommet til at det er en balansegang i hvor mange pakker det er gøy å få på julaften. Å pakke flere ting sammen tar kortere tid, sparer innpakning og dermed blir det mindre rot å rydde opp i etterpå. Det er gøy å få mange pakker, men forventningen for hver pakke bør ikke overstige gleden over å få det som er inni, da blir resultatet skuffelse. Så da kan færre pakker med flere ting inni være et gode. Spenningen er kanskje heller ikke så stor knyttet til alle pakkene. For eksempel er det noen ganger slik at alle barna våre får det samme – f.eks. alle får hver sitt par med nye votter – da kan alle vottene pakkes inn i en gave som er til alle sammen.

Mer av hva som finnes i huset:

Siden vi er en turglad familie har vi flere “pakk-poser” – og de er jo som kjent beregnet på å pakke ting inn i. Disse grå posene var kanskje ikke så veldig spennende, men jeg pyntet opp med bånd og en fin til-fra-lapp, så tror jeg nok at disse også skal bli gøy å åpne!

IMG_3442-Dele

En annen klassiker her i huset er en glitrende fin gave-eske. Den bruker vi hvert år! Så om du investerer i en god gave-eske, så kan den komme til glede og nytte mange ganger.IMG_3448-Dele

En skoeske kan forvandles til en fin gave-eske ved at du pynter den opp med tegninger, maling, decoupage eller utklipp.

I år har jeg dessuten lært meg å lage gaveposer. Disse kan også brukes flere ganger og er lettvint å putte forskjellige ting i. Å lage gaveposer ble en av aktivitetene på årets juleverksted hos oss. Både barn og voksne koste seg med å lage gaveposer. Hvis du bruker et tegneark i A3-størrelse som utgangspunkt, får du en pose som er stor nok til f.eks. ei bok. IMG_3447-Dele

Til slutt: Hvis du absolutt må ha gavepapir. (Og det er det fortsatt noen her hos oss som synes at vi må.) Så kjøp gjerne en type som er mer miljøvennlig. Det vil si mindre fargestoffer og mer fiber. Vi har innvestert i en stor rull med gråpapir – så det burde holde en stund: IMG_3444-Dele

I tillegg har vi en eske med “pent brukt” gavepapir fra i fjor, eller en annen gang, som muligens kan gjøre nytten en gang til.