Julekrybbe med sjel

Kan vi lage trolldeig, mamma?

Det er 10-åringen min som spør for n-te gang – og det er klart vi kan det. Det er en super idè. Det koster omtrent ingenting, og det er sikkert gøy og bra for kreativiteten. Men jeg har glemt å kjøpe salt. Igjen!

Det endte med at hun selv syklet til butikken for å kjøpe salt og jeg ble imponert over innsatsviljen. Så slo vi opp på nettet og fant en oppskrift.

Ingredienser: 2 dl hvetemel, 1 dl salt og 1 dl vann, 1 spiseskje matolje.

Blandet alt sammen til en deig,. Tilsatte nok litt mer salt og mel for vi syntes den var litt bløt. Hvis du triller en kule og lar den ligge litt så skal den ikke synke sammen. Hvis deigen er for bløt så tilsett mer mel og eventuelt salt. IMG_3265-Dele

Når deigen var ferdig så koste ungene seg mest aleine med det hele. Kjevlet, trykket ut med pepperkakeformer og lagde figurer på frihånd. Jeg var faktisk så lite involvert at jeg ikke tenkte på å ta noen bilder. Det var jo litt dumt nå, siden de hadde passet inn her:

 

For å feste sammen deler kan det være greit med et slags “lim” som du lager med å tilsette ekstra vann i en bitteliten del av deigen.

Når ungene er lei er det bare å sope sammen deigen og putte den i kjøleskapet til neste gang. Figurene som er ferdig skal tørke i steikeovnen på 80 grader til de er tørre. Det kan ta kort eller lang tid – an på tykkelsen på figurene. Jeg tørket i mange timer, antakelig lengre enn nødvendig, for figurene våre var ikke så store. Store figurer kan ha en tendens til å sprekke opp. Små, tynne figurer kan også bare tørke på benken, i vinduskarmen eller hvor du måtte ha plass til det.

Eldstejenta laget figurer i flere omganger før hele julekrybba var ferdig med både Maria, Josef, krybbe, Jesusbarn, esel, sauer, lam, vismenn, gjetere og englekor.

Når figurene var ferdig tørre så fant jeg fram litt akrylmaling og lot ungene male på figurene. Vanlige vannfarger kan også brukes.

IMG_3263-DeleVeldig sjarmerende julepynt synes jeg! For meg er det også en glede ved at ungene kjenner juleevangeliet og leiker seg med temaet.