Hyggelig og praktisk adventskalender

IMG_2874-Dele

Lager du pakkekalender til barna i adventstiden? Eller kanskje til noen andre i familien?
I dette blogginnlegget vil jeg vise deg hvordan du kan lage en redesign-kalender og gi noen flere tips til hvordan du kan gjøre kalenderen mer bærekraftig.

Her i huset gleder barna seg til desember og julekalender. Å ikke ha en kalender er sikkert det mest bærekraftige. Men hvis du har det, så går det jo an å tenke på miljøet både i valg av kalender og i forhold til hva du putter inni.

Vi har en kalender som består av små poser som er nummerert fra en til tjuefire. Kalenderen laget jeg da jeg selv var barn, 11-12 år kanskje? Jeg husker at pappa puttet sjokolade og små pynteting i posene til meg. Etter at jeg overtok kalenderen har jeg sydd om noen av posene for å få plass til litt større ting. Jeg synes den pynter fint opp i stua i førjulstida.

IMG_1791 (2)

Et år forsøkte jeg å pakke inn 24 kalendergaver i gavepapir. Da erfarte jeg hvor mye tid det tok, og hvor mye tid jeg sparer med posene. I tillegg slipper du mye søppel. Gavepapir er som kjent ikke særlig miljøvennlig, ettersom det meste av slikt papir ikke kan gjenvinnes.

Det viktigste grepet jeg har tatt i forhold til å begrense omfanget av kalenderen er at alle ungene må dele på en kalender. Det falt helt naturlig for de eldste at de ble færre gaver på dem når lillesøster også skulle være med på kalenderen. 24 er jo et herlig tall som både kan deles på 2, 3, 4, 6, 8 og 12.

Når det gjelder hva som går oppi pakkene så har jeg nok en fordel av at barna mine veldig sjelden får små gaver/ting ellers i året. Så da setter de pris på ting, selv om de ikke er så store, og selv om det er noe “praktisk” som de har bruk for uansett. Jeg tror ikke noen av jentene mine har fått et nytt hårstrikk siden forrige desember, så det passer fint i kalenderen. Ullsokker og strømpebukser er også kjekt å ha. I år blir det antakelig noen viskelær og blyanter – for de forsvinner stadig vekk på skolen (selv om jeg navner sirlig og fint). Ellers går det mye i Lego her i huset, så jeg har ofte kjøpt en Lego-pakke som jeg deler opp og putter noen klosser i hver pose. Så blir det spennende å se hva det blir til slutt. Og det blir mye god leik underveis. Enten kan du vente med bruks-anvisningen, eller kopiere opp noen sider til hver av delene. Puslespill kan fungere på samme måte.

Har du lyst til å sy egne gaveposer, så får du noen tips her:

IMG_2843-Dele

Jeg startet med et brukt dynetrekk som jeg klipte opp. Den delen av stoffet som jeg brukte var 188 x 112 cm. Om du ikke har et stoff som er så stort kan du jo lage litt forskjellige poser. Kanskje har du noen gamle juleduker eller gardiner liggende, som du ikke bruker?Stoffet jeg brukte til hver pose var ca 31 x 28 cm, da ble posene ca 15 cm bred og 25 cm høye. Du kan selvfølgelig lage posene større eller mindre eller i forskjellige størrelser.

Jeg klippet opp stoffet i 4 lengder som hver var på 188 x 28 cm. Så laget jeg en dobbelt brett på den ene langsiden, og sydde inn denne Dette blir toppen av posene.

IMG_2844-Dele

Etterpå klippet jeg opp hver lengdene til 6 stoffbiter, slik at det ble 24 deler.

Deretter fant jeg et hvitt laken som jeg kunne bruke til å applikere tallene på. Til dette brukte jeg et stoff som var 54 x 36 cm. Jeg delte stoffet inn i ruter på 9 x 9 cm og skrev inn tall i rutene med en krittblyant.

IMG_2846-Dele

Deretter sydde jeg over hver av tallene med en tett sikksakk.

IMG_2857-Dele

Jeg klippet opp hver lengde og brettet inn kantene på stoffet mot baksiden. Bruk strykhjern til å brette inn med. Bretten bør være ca 1 cm bred.

IMG_2858-Dele

Deretter klippet jeg opp hvert tall for seg, klippet av hjørnene og brettet inn hver side.

IMG_2862-Dele

Ønsker du å gjøre dette på en enklere måte så kan du f.eks:

  • La være å brette inn kantene, fest stoffet med sikksakk på posen istedet.
  • Sy tallet direkte på posen.
  • Tegn med en tekstiltusj istedet for å applikere.
  • Skriv tallet på en papp-plate som du fester til posen.
  • Skriv tallet på kles-klipa som du fester posen med.

Gjør du som meg, så fortsett med å feste tallene til posene. Tenk på hva som blir midten av posen når du bretter den sammen, og at litt av høyden av posen vil gå med til å snøre posen sammen. Jeg festet nummeret 5,5 cm fra nederste kant og 4,5 cm fra siden.

IMG_2864-Dele

Siste steg er å brette posen dobbelt og sy en søm langs kant og bunn av posen. Enten med en rettsøm + en sikksakk, eller en søm som gjør begge deler.

IMG_2868-Dele

Da er alt ferdig og det er bare å rette posene, finne en passende snor eller et bånd for hver pose, putt i det du vil og heng opp!

IMG_2871-Dele

Likte du denne lilla retro-kalenderen så er den til salgs i nettbutikken. Ønsker du å bestille en kalender i et annet stoff, så er det bare å ta kontakt. Jeg har kapasitet til å sy ferdige kalendere i god til før 1. desember.