Bli en fullfører!

IMG_2739-DeleI helga ble jeg ferdig med en strikkagenser til mannen min. Det er lenge siden jeg har strikka et så stort plagg. Det er en ensfarget genser, strikket i dobbelt garn, så det var ikke uoverkommelig tidkrevende. Uansett er det alltid veldig gøy å fullføre noe og se at det passer og blir brukt. Dessverre er det ikke alle strikkeprosjekter som kommer helt dit.

Er du en av dem som synes det er kjempegøy å sette i gang med nye strikkeprosjekter? Som kommer entusiastisk hjem fra strikkebutikken med nye mønstre og garn i lekre farger? Du setter deg ivrig ned og legger opp masker uten tanke på prosjektet som du allerede holdt på med. Eller skuffen som er full med så vidt påbegynte, halvveis-ferdige og nesten fullførte prosjekter?IMG_2756-Dele

Det er ikke så ofte jeg kjører prosjektene mine fast. Men i sommer begynte jeg på en genser til yngstejenta mi. Jeg ville lage en genser i samme stil som “Sommerfugl-lua”. Jeg har strikket mye i nøstebarns to-tråds-merino i det siste og har derfor en hel del av det liggende i skuffen. For en stripete genser var det bare å finne nøster som passet sammen. Det turkise garnet i lua byttet jeg ut med blå – fordi det var det jeg hadde for hånden. Prosjektet hadde god framdrift helt til det gikk mot slutten. Midt i mønsterborden med sommerfugler ble det imidlertid slutt på det lyng-fargede garnet. Ikke noe stort problem før jeg også oppdaget at fargen ikke lengre er en del av sortimentet i butikkene… Skikkelig nedtur, altså. Jeg sørget litt, så startet jeg med andre prosjekter. Men nå som høsten for alvor er over oss med kaldere vær hadde det jo vært kjekt om den genseren var ferdig. Jeg har vurdert å finne et annet garn som er noenlunde tilsvarende. Men når jeg ser på det nå tror jeg rett og slett at det blir blå sommerfugler på den genseren…

Nok om mine personlige problemer. Jeg ser ofte at noen har kjørt seg fast i strikkeprosjektene sine, og det kan altså skje de beste av oss. Men det jeg tenkte var jo å gi deg noen tips til hvordan du kan bli flinkere til å fullføre prosjektene. Det gjelder å tenke litt smart før du setter i gang. Gode råd for å redde det som ligger nederst i skuffen skal du få en annen gang!

 1. Velg vanskelighetsgrad ut fra eget ferdighetsnivå! Det er kjempefristende å se på de lekre bildene i mønsterheftet og tenke at “slik vil jeg lage”. Se på vanskelighetsgraden på mønsteret hvis det finnes. Les gjennom oppskriften nøye og tenk på om du forstår hva du skal gjøre. Har du noen som kan hjelpe deg hvis du står fast? Hvis du ikke forstår hva du skal gjøre eller du gjør feil er det vanskelig å få kommet videre med prosjektet.
 2. Vurder hvor lang tid det vil ta og hvor mye tid du har tilgjengelig. Det er kjedelig når ettåringen har vokst ut av kjolen før den ble ferdig. Og hvem gidder vel å fullføre julegavene som ikke ble ferdig til jul?
  Er du tålmodig og strikker raskt er det ikke noe problem å strikke et stort plagg med mye mønster. Hvis ikke bør du antakelig velge noe mindre og enklere. Grunnregelen er at jo større pinner og tykkere garn jo fortere går det. Rettstrikk går fortere enn å strikke vrang. Mønsterstrikk tar lengre tid enn å strikke ensfarget. Mer enn to farger samtidig er nokså tuklete. Mye “telling” og endringer i mønster tar også mer tid.
 3. Velg strikketøy som passer dine strikkevaner. Tenk på hvilke situasjoner du liker å strikke? Hva slags strikketøy passer til disse anledningene?  Strikker du på toget på vei fra jobb vil du kanskje ha et strikketøy som ikke er for tungt å bære med seg. Strikker du når du er i sosiale sammenhenger eller ser på TV vil du antakelig ha et strikketøy som ikke krever så mye av din konsentrasjon (mindre telling og mønster).
 4. Velg noe som motiverer deg! Er det nytteverdien som teller for deg så velg noe du vet kommer til nytte. Liker du å lage egne design så gjør det! Vil du at strikkingen skal være avslappende, så velg noe enkelt. Liker du utfordringer så søk etter noe der du får prøvd nye ting.
 5. Unngå at det blir kjedelig! Jeg strikker gjerne lite mønster fordi jeg ikke orker tellinger når jeg samtidig vil skravle. Imidlertid strikker jeg gjerne striper, så får jeg mer fargerike uttrykk og ser tydeligere hvor fort det går framover. Noen rader/masker med vrangstrikk eller hullmønster kan gi “kjedelig rettstrikk” et spennende utseende, uten at det tar mye ekstra tid.
 6. Pass på at du har nok garn og pinnene du trenger! Bruker du ferdige mønster så står det angitt hvor mye garn du trenger i forskjellige farger. Det er lurt å kjøpe alt garnet samtidig, ettersom ulike innfarginger kan resultere i forskjellige farger. Hvis du gjør som meg og bruker restegarn så gjelder det å regne litt på hvor mye garn som trengs i de forskjellige fargene.
 7. Sett deg et mål og bruk de anledningene som byr seg! Når jeg starter på et prosjekt tenker jeg ofte på når jeg ønsker å være ferdig og hva som kreves for å få det til. Delmål er fint. Noen ganger har jeg mål om å strikke litt hver dag. Andre ganger kan det være at jeg skal strikke hver gang vi kjører bil. Ofte drar jeg fram strikketøyet i situasjoner hvor jeg bare får strikket noen få masker (men det er mer enn ingenting).
 8. Ikke glem monteringen! Når alle delene endelig er ferdige så skal de bare monteres sammen og trådene festes. Men det er ikke alltid bare, bare. Jeg synes ikke det er så gøy. Derfor unngår jeg montering så langt det er mulig. Jeg velger rett og slett modeller som strikkes mest mulig i ett stykke. Raglanfelling eller rundfelling er smart. Det er også kjekt å strikke rundt framfor å strikke fram og tilbake. Tråder fester jeg mest mulig med å strikke de inn underveis i arbeidet.
 9. Vurder å strikk like deler samtidig! Når den ene sokken er ferdig så skal du bare strikke den andre, men så husker du ikke helt hvordan du gjorde det… Det kan være smart å strikke litt på begge ermer, votter, sokker osv samtidig, så har du kontroll på at det blir likt og du gjør de forskjellige tingene mens du husker hvordan det gjøres.
 10. Tenk nøye før du begynner på flere prosjekter samtidig! Som jeg nevnte innledningsvis kan fort “gamle” prosjekter bli glemt så snart du begynner på noe nytt. Imidlertid kan det jo godt hende at det er gode grunner til å ha flere prosjekter på gang. Et som passer å ha liggende i bilen og ett for kaféturen, i tillegg til det store lappeteppet som du bare strikker på hjemme i sofakroken? Før jul hender det ofte at jeg må ta noen raske julegaver innimellom større prosjekter. Men hvis det bare er at du kom over et nytt og spennende garn og mønster, så kan det være lurt å la det ligge i posen til du har fullført ditt nåværende prosjekt. Så har du gratis ekstra motivasjon for å bli ferdig med det du holder på med nå.

For sommerfuglgenseren hjalp det visst med en liten pause sånn at jeg fikk løfta blikket og tenkt i nye baner. Nå må jeg bare skynde meg å bli ferdig mens den ennå passer til jenta mi.

Har du gode råd til hvordan du tenker for å velge prosjekter som blir fullført, så del de gjerne med meg og andre i kommentarfeltet. Har du noen spesielle prosjekter som har blitt liggende i skuffen, så fortell gjerne litt om hvorfor. Jeg vil som nevnt gjerne gi noen tips angående dem en annen dag.

Lykke til med strikkinga!IMG_2062-Dele